DienstenVeiligheid

Tips veiligheid (babbeltruc)

U heeft er vast wel eens van gehoord! Of misschien zelf meegemaakt!  Een onbekend iemand belt bij u aan met een smoes. Hij/zij  probeert u iets te verkopen, of probeert  om binnen te komen. De politie geeft 10 tips om een diefstal te voorkomen door een babbeltruc.

1. Kijk eerst wie er aanbelt voor u de deur opent. Als u het niet vertrouwt vraag, met gesloten deur, wat hij of zij komt doen.

2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten door een kierstandhouder. Of laat een spion of deurcamera aanbrengen,  zodat u kunt zien wie er voor de deur staat, zonder de deur open te maken.

3. Vraag altijd om een legitimatiebewijs! Ook als iemand zegt dat hij van de gemeente,  een bedrijf of instelling is. Heeft de persoon zijn legitimatie niet bij zich, maak dan een nieuwe afspraak!

4. Laat nooit mensen uw huis binnen. Dieven kunnen geweld gebruiken. Als u iets wil pakken, laat mensen dan buiten wachten en doe de deur dicht.

5. Neem uw portemonnee nooit mee naar de deur.

6. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Dieven komen vaak met z,n tweeën. de ene maakt een praatje met u terwijl de ander naar binnen sluipt om uw spullen te stelen.

7. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. soms komt iemand via de achterdeur binnen als u bij de voordeur staat te praten.

8. Geloof niet alles wat mensen zeggen. oplichters vertellen vaak mooie of zielige verhalen. ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven.

9. Medewerkers van een bank of thuiszorg komen meestal niet zomaar langs. Zij maken van te voren een afspraak.

10. Vertrouw niet iedereen. zelfs kinderen, of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn.

Vertrouwt u het Vertrouwt u het niet. Bel dan 112.

 

Bijzonderheden: Politie spoed: 112 (Voor doven en slechthorenden 0900-8112)

geen spoed wel Politie (aangifte): 0900-8844 (voor doven en slechthorende 0900-1844)

 

Informatie: https://www.politie.nl/ , https://www.meldmisdaadanoniem.nl/ , https://www.slachtofferhulp.nl/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *